desember 19, 2018     |
Den Ene


Den ene 

  


 

Én som bryr seg kan være nok
Et fellestrekk hos barn som har en vanskelig oppvekst, men likevel klarer seg bra, er at de har hatt et sterkt bånd til en annen voksen enn sine egne foreldre. Ikke til en fagperson, men til ei tante, en barnevakt, en lærer, en nabo eller noen andre. De har hatt ”Den ene”.


Unicef Norge: 
http://www.denene.no/

 


Det er mange barn i norge i dag som trenger at noen er den ene. Det koster deg ingenting. Det er nemmelig helt gratis. Gratis?? Tenker kanskje du. Gratis og gratis. I pengebeløp kan det ansees som gratis. Men en gir noe av seg selv til noen andre. Dersom du anser dette som prisverdig er det dermed ikke gratis, men det koster deg veldig lite. Et smil, litt tid, energi, omsorg, kjærlighet ovenfor våre medmennesker.

Noen  kommer også frem med første unnskyldning om; ¨jeg har så mange verv her og der at det har jeg ikke tid til¨. Men uten at du vet det kan det hende at du allerede er den ene for noen.
Se deg litt rundt i ditt nettverk om du kjenner noen som sliter. Som du har ytt ekstra
omsorg for uten egentlig at det har kostet deg noe. For et barn kan kan du nemmelig allerede være den som gjør en forskjell. En forskjell i livet til et barn kan være så mangt. Du kan også allerede være forbildet til noen uten at du vet det. En livsveileder som holder dem oppe i sin hverdag.

 
Hvem er barna/ungdommen?
Barna eller ungdommen kan være hvem som helst igrunn. Men gjerne før eller siden opplever mange barn/ungdommer kriser i sine liv, og i den krisen kan du være en av dem som blir DEN ENE som hadde stor betydning for dette barnet eller ungdommen gjennom denne krisen.

Forskjellige kriser kan være;
Samlivsbrudd, kriminalitet, helseproblemer, fattigdom, forelskelse, skoleproblemer, rusmisbruk, ulykker, død, sykdommer, familieproblemer, kulturforskjeller, sjenert & tilbaketrukken osv.

 


 
 Inger Hagerup

Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede
Det står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede

Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede
De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede

Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede
De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi tre lys i kveld for lengsel, håp og glede

Vi tenner fire lys i kveld og lar dem brenne ned
For lengsel, glede, håp og fred,
men mest allikevel for fred på denne lille jord,
hvor menneskene bor

 


 

Hvordan kan jeg bli DEN ENE for noen?


Hvordan kan jeg bli DEN ENE?

Du kan bli DEN ENE ved å ta et frivillig initiativ til å engasjere deg rundt omkring.
Dette trenger ikke koste deg så mye.

Da lurer du kanskje på hvor, og dette får du svar på under!


Tenk nytt!
Relasjonsbygging


Hvor kan jeg være DEN ENE?

Det er egentlig ingen grenser for hvor du kan være DEN ENE. Hva som igjen spesifiseres under hvor mye og ofte du ER DEN ENE er noe du ikke skal tenke på. Hovedsaken er at du har en spesiell betydning i noens liv og utgjør en forskjell. Så hvor mye et enkelt individ trenger av deg for at du skal være DEN ENE for noen er forskjellig fra person til person.


Nabomiljlø

Når du går ute i ditt nabomiljø kan det hende du allerede er nødt til i en eller annen form kommunisere med de du har rundt deg. Og i den forstand kan du allerede tenke
da: Relasjonsbygging

For mange av de barn du kommuniserer med i ditt nabolag vil kanskje før eller siden ha et par tanker om deg som person. De kan ha sett deg før på matbutikken, du kan ha snakket med dem da dem ringte på døra di. Gitt dem litt skryt på fotballbanen når dem var flinke på banen. At dem er spreke som sykler opp den bratte bakken hos deg eller andre ting. 

Eller, det kan være mange andre steder rundt i nabomiljøet også. Ha relasjonsbygging i bakhodet ditt når du er ute og kommuniserer!


Treningsarenaer
Om du er person som trener eller om du er selve treneren kan du allerede ha en rolle som DEN ENE uten at du vet det, eller du kan komme til å få det.


Skolen/ - SFO
I skolesammenheng har man ofte en unik sjangse til å virkelig sette seg ned med barna å snakke med dem. Skolen kan være en hektisk hverdag, men i friminutter og SFO tid har en sjangsen til å bli med inn i miljøet til barna om en interesserer seg for hva dem driver med!


Kameratgjengen/venninnegjengen
Dersom du får besøk av kameratene eller venninnene til barnet ditt har du også muligheten til å bli bedre kjent med dette barnet.


Frivillighet

Ved å verve deg som frivillig i organisasjoner som arbeider blandt annet med barn & unge kan du på denne måten etterhvert muligens opparbeide deg en viktig rolle i barn & unges liv som en som bryr seg!

 

Jeg ønsker å være DEN ENE, men tør ikke fordi det er noen skumle ugler i mosen.....
I mange tilfeller er det ofte dette som hindrer folk i tørre til tider. Fordi av en eller annen grunn kan det til tider være noe bak det hele som skremmer folk fra å involvere seg.Så derfor bør en igjen tenke på dersom man involverer seg på hvilken måte en involverer seg og hvilke konsekvenser det kan ha for en. Men jeg vil oppfordre til å tørre å være DEN ENE! La ikke et par ugler i mosen stoppe deg. Du kan også på mange måter være DEN ENE anonymt for noen.

Løvetannbarna

Løvetannbarna
Det finnes egentlig ikke noen løvetannbarn, men vi har allikevel valgt å kalle dem
for løvetannbarna.

Løvetannbarna er et velkjent begrep brukt om barn som tiltross for elendige oppvekstvillkår, har kjempet seg frem og vokst opp til å bli sterke mennesker. Mange av løvetannbarna greier i dag å leve et levende noenlunde  ok liv. I mange av disse løvetannbarna sine sitt liv har det ofte vært en spesiell person i livet til disse barna hvor denne ene personen har utgjort en forskjell slik at barnet har kunnet trekke etterhvert gode beslutninger.

 

 

Dersom du allerede er den ene for noen

Dersom du allerede er DEN ENE for noen, og vet det....
Så er kanskje spørsmålet noen ganger;
- Hvor mye skal jeg investere?

Dette er du nesten nødt til å vurdere selv. Men jeg vil oppfordre deg til å tenke over hvilken rolle du har i barns liv når du vet at du allerede er DEN ENE for noen. Både på godt og vondt. Du må huske å ikke bli utbrent selv, men gi det du kan gi! Alle monner drar er det noe som heter. Men barn som trenger/har DEN ENE bør ha en litt stabil person i livet.

Din rolle som Den Ene - Å være sin rolle bevisst - En viktig huskeregel

 

Rollene vi har som er tilgjengelig å observere for andre

 

Når vi snakker om roller er det fort å glemme at man er en rollemodell uansett hvor man er. Man tenker kanskje ofte at man bare ER. At man eksisterer og prøver å gjøre sitt beste.
Men for de øyne der ute som observerer deg daglig så ER du mye, i andres øyne.


På hvilken måte du er rollemodell for mange er forskjellig.

Du kan og vil helt sikkert gjøre dette; spille en viktig rolle for mange innenfor forskjellige temaer.
Hvordan klær du går i, oppførsel, språk, hvordan man er mot andre, hvilke holdninger du har osv, kroppspråk.
Rollen din er også et kommunikasjonsmiddel.

Å være den rollen bevisst er viktig!

 

Å være klar over at din rolle kan skuffe andre
Tenk over  dine handlinger


Jeg oppfordrer deg til å være rollen din bevisst. Bli bedre kjent med deg selv. Ta det rolig. Tenk deg nøye om et par ganger. For mange av de som virkelig trenger Den Ene kan skuffelsen være nok til at døren slenges igjen. Det betyr nødvendigvis ikke for alltid, men for noen vil dette bety også for alltid.


Eksempel:

Jeg husker i min tid hvor en person hadde en viktig rolle i mitt liv. Om personen  var klar over det vet jeg ikke.
Det som var viktig for meg var at jeg fikk tillit. For jeg gjorde meg også fortjent til den tilliten av personen.
Men så var det en gang det kom opp et problem mellom oss. Da tilliten ble satt på prøve. Jeg visste jeg hadde handlet ærlig. Og det kunne også bevises om noen tok seg tid til å sjekke det opp. Men personen som hadde denne viktige rollen i mitt liv valgte heller å stole på de som var voksne den gangen.
For meg ble det et av de tegnene som ble for vanskelig for meg å takle den gang. Døren ble smelt igjen.


Hvem var den ene for meg?

Hvem var Den Ene for meg?
Løvetannbarnet

Tross min utfordrende oppvekst innen barnehjem, barnevern og fosterhjem har jeg gjennom min egen oppvekst hatt flere av den ene. For meg var det mine fosterforeldre, et fåtalls lærere, psykologen, kollegaer, et par venner som virkelig brydde seg osv. Heldigvis for meg hadde jeg ressurssterke mennesker i mitt liv som belyste veien fremover for meg. Alle mennesker som var inkludert hadde jeg i diverse forskjellige faser i mitt liv, mens noen av menneskene hadde jeg også samtidig.
Alle gjorde at jeg har valgt en god vei i livet. Uten disse menneskene er det ikke sikkert jeg hadde hatt samme lass av verdier, holdninger, engasjemang, empati, kjærlighet, toleranse, respekt osv osv for alt det jeg bryr meg om i dag.

Jeg vil også påstå at i mange tilfeller for meg var dyra også DEN ENE for meg. Men jeg er ikke sikker på om dem er bevisst sin rolle. Dyrene opp gjennom årene gav jeg mye tid til,  og det så ut til at jeg var hjertelig velkommen hos dem og.

(Det er vel kanskje en grunnene til at jeg har hund i dag.)

 

Share on facebook

 

 

Share on Facebook

Translate this page!

 

 

 

Den Ene


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opphavsrett (c) 2018 Bubble-World   |  Uttalelse om privatliv  |  Betingelser for bruk