desember 19, 2018     |
Langedrag Naturpark


 

  • Ligger ca på 1000 meters høyde over havet like sør for Tunhovd i Nore og Uvdal kommune, Buskerud.
  • Åpent for besøk hele året.
  • Har omkring 25 forskjellige dyrearter (350 individer). Disse dyrene er blandt annet kjent fra gamle husdyrraser og ville dyr fra norsk fauna.
  • På Langedrag kan du oppleve mange forskjellige dyr som blandt annet;
    Gaupe, ulv, yak-kveg, higlands-kveg, elg, fjellrev, ku, geit, høne & haner, hest og ponni.
  • Langedrag tilbyr seterturer, besøk hos ulv, gaupe og reinsdyr. Det er også muligheter for familieleir, leirskole osv. Hundekjøring på vinterstid, ride - aktivitetsleir for barn, høstweekend, førjulshelger, hundekjøring på barmark

 


En fin dag på Langedrag!

 

Etter å ha brukt en hel dag på Langedrag er jeg veldig fornøyd. Det var mange intrykk der og vi fikk være med på koselige ting som jeg tenkte jeg skulle dele litt med dere her.
I tillegg får jo Langedrag litt gratis reklame av meg .

 

 

Dyrene på Langedrag

Som tidligere skrevet er det ca: 25 forskjellige dyrearter på Langedrag.
Her er bilde av noen av dem :)

 

Dette er Highlands - kveg og et par høner 2 haner.

 

 

Disse geitene hadde store horn!! Og bak der kan vi skimte en liten gris.

 

 

Dette var da et merkelig sted å ligge?? Men det ser ut til at den trives!

 

 

Denne gakkgakken var veldig nyskjerrig på meg da jeg lagde samme lyder som den.

 


Seterdag
Se album her fra seterdagen


Vi hadde meldt oss på seterdag hvor vi jage geitene inn til stølen. Vel fremme inne på stølen fikk vi i oppgaver å samle inn briskeknopper til en slags drikke Gro skulle lage til oss.
Gro er ei dame som har jobbet der i ca 2 år nå med ulv og diverse andre ting.
Noen av dem andre oppgavene vi fikk samle inn bjørkepinner for å lage kullpinner av dem etterpå.
(Dette var noe dem skrev med før i tiden.)
Jentene tok på seg skaut på hodet og guttene skulle ta på seg et pannebånd.

Etter oppgavene fikk vi gode lapper som var laget av god gammeldags ekte geitemelk, (Nam nam!) og Gro fortalte eventyr/sagn om Huldra som hadde en viktig rolle i livene til dem på stølen i gamle dager. Vi fikk også litt informasjon om hva dem gjorde i gamle dager da dem ikke hadde like mye gode klær som oss når dem var ute å gjette dyrene. Litt informasjon om hvilke dyr dem gjette fikk vi også.

Da vi hadde kost oss en stund med lappene dro Gro frem varm melk i en kjele. Dette blandet hun med noe som het Ostlöpe, som man kan få kjøpt et eller annet sted som koster 500 ,- kr. Dyr i pris, men mengdene man bruker av det til å lage ost av er minimal. En kork med denne blandingen i melka holdt til 250 oster tror jeg det var hun sa.
Etter melka var blitt litt avkjølt og Gro dro frem igjen gryta med melk kunne vi se var blitt til en masse.
Gro helte massen i en sil og det rant mye vann/melk gjennom sila, noe man kaller myse.

 

 

 

 


Igjen ble en liten klump som hun presset på med ei sleiv litt rundt her og der for å få litt mer myse ut av det som nå var blitt til OST!  Da osten var klar kunne vi smake på den sammen med flatbrød.
(Jeg var nok litt feig og turte ikke smake).

 

 

Etter stølsbesøket kunne Langedrag by på visning - informasjon og foring av noen av dyrene. Deriblandt Gaupene, ulvene, reinsdyrene og fjellreven. Når dette var ferdig hadde jeg og min kjære signet oss opp for ulvebesøk. 
Dette kostet 500 ,- kr for å bli med inn til ulvene. Grunnen til at det var denne prisen er at det skal være en spesiell ting og få være med inn til ulvene og slik at ikke man ender opp med 20 mennesker innenfor innhegningen der.
Guttungen vi dro dit for fikk dra på ridetur, og han fikk også være litt med på kveldstellet av geitene, nemmelig melkingen! Jeg vil si at stemningen har vært utrolig koselig og spennende.Vi hadde ihvertfall en sliten guttunge i bilen på vei hjem igjen!

 

 


Visning & foring av dyr

Jeg kom akuratt tidsnok til å få være med på halve visningen & litt foring av dyrene på gården.
Første møtet var Gaupene. Dem var så små, jeg hadde trodd dem var mye større i størrelse. Men dem flotte fargene lyste godt opp i skogen, og dem søte pusekattørene med litt hårdusker som stod rett opp var fine.
Da Tuva var hos ulvene fikk jeg med meg litt mer en halvparten. Det ble veldig spennende!
Tuva knurret mot ulvene for å vise at hun var sjefen der. Da hun tok frem en kasse med kjøtt ble ulvene ganske ville og Tuva knurret fremdeles mot ulvene. Det var da det spennende skjedde.
Rett foran oss alle fikk vi se hvem som var leder ulven i flokken, hvem som hadde rang nummer 2 og 3.
Ulv på rang nummer 2 ville ikke gi seg med en gang, men skjønte etterhvert at lederulv nummer 1 ledet an, og ulv på rang nummer 2 la seg plutselig på ryggen med alle fire ben opp i lufta og pep mot lederulven for å si:
DU LEDER, TA FØRST!! For meg var dette et rørende øyeblikk!
Da Tuva kastet kassen ned forsynte lederulv nummer 1 seg først, så rang ulv nummer 2 og til slutt rang ulv nummer 3. Spennende å se den harde rangordningen der blandt ulvene.

Etter ulvebesøket gikk vi til reinsdyrene og fjellreven.
Barna stelte seg opp på en rekke innenfor gjerdet med litt reinsdyrlav i hendene slik at reinsdyrene kunne gå bortover rekken og forsyne seg.
Etter dette dro Tuva frem litt fisk til fjellreven. Hun fortelte at fjellreven er utrrydningstruet. Noe jeg ikke visste.
Det synes jeg var synd og høre. Hun fortelte også om vinteren hvordan fjellreven fikk tak i mat.
Noen av de fjellrevene dem hadde på Langedrag har dem satt ut for å prøve å få bestanden opp igjen, men p.g.a mangel på mat er det vanskelig. Grunnen til at det er mangel på mat er fordi vi har fjernet mange rovdyr i skogen, ulven, gaupa, bjørnen osv. Om vinteren pleier nemlig ofte fjellreven og spise restene til det dem andre rovdyrene har fanget. Men med mindre rovdyr i skogen blir det mindre mat til fjellreven. Tuva fortelte at når man fjerner et rovdyr så vil noen andre lide p.g.a det. Naturens balanse er så hårfin på hvordan alt henger sammen og er avhenig av hverdandre

 

 


På besøk hos ulvene
Se album her for besøk hos ulvene

For å komme inn til ulvene måtte man være 3 påmeldte og instruktør ved siden av. Heldigvis i løpet av dagen ble det to til påmeldte til ulvebesøk. Hvis ikke hadde det ikke vært nok personer.
Instruktør ved siden av -> vil si noen av dem som jobber på Langedrag. Ikke hvem som helst, men noen som har god erfaring med ulvene. Det kunne enten bli Gro eller Tuva denne dagen.
Gro har vi blitt litt bedre kjent med på seterdagen. Vi kjente til Gro fra før av da vi har gått på to hundekurs hos henne.
Tuva har jeg sett på film og jeg husker henne fra da jeg var på leirskole selv som liten på Langedrag.

Vi møttes inne i butikkhuset og satte oss ned ved et bord. Det var Tuva som møtte oss. Hun hadde hatt visning til alle hos gaupa, ulvene og reinsdyrene rett før samlingen. Samtalen begynte med hvorfor vi hadde meldt oss på dette og hva grunn vi hadde for at vi ville se ulven. Det utviklet seg til en spennende samtale og etterhvert gikk vi ned til ulvene. Ulvene vi skulle besøke var ikke av dem som hadde blitt vant til nærhet fra mennesket. Disse var ville, men hadde allikevel en stor interesse for oss da vi gikk inn.

 Flere bilder finnes i albumet her.


Det tok ikke lang tid før ulvene begynte og snuse og vokte på oss. Dem kunne kjenne lukten av mat også.
Litt etter litt kom en og en ulv frem. Vi hadde fått beskjed fra Tuva at ingen brå bevegelser måtte bli gjort.
Selv en liten bevegelse var nok til å skremme ulvene litt lenger unna.
Tuva fortelte at ulvene hadde enorm respekt for oss mennesker før hun spurte om hvorfor vi trodde ulven hadde denne enorme respekten for oss. Det kom mange gode svar ut og Tuva fortelte oss litt til.
Hun fortelte også om naturens gang når det gjalt ulven. At ulver som hadde misdannelser ikke hadde mulighet til å overleve i naturen, slik at kun dem sterkeste overlevde. Så fortelte hun om eskimoenes syn på ulven, da hun hadde bodd der nede et par mnder. Dem så det slik at en kvinne skapte ulvene på jorden slik at dem kunne spise alle dem svake dyrene slik at dem friske og sterke dyrene fikk bli på jorden.
Etterhvert var timen over og vi bevegde oss tilbake. Da vi var ute av inngjeringen hadde alle et lite smil om munnen og sa at dette var veldig fint å være med på. Og det mener jeg fremdeles i dag også!

 

 

Informasjon om Langedrag finner du her på:
Langedrag.no


Brosjyre

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook

Opphavsrett (c) 2018 Bubble-World   |  Uttalelse om privatliv  |  Betingelser for bruk